سرطان سینه چیست؟
سرطان زمانی رخ می دهد که تغییراتی به نام جهش در ژن هایی که رشد سلولی را تنظیم می کنند، رخ دهد جهش ها به سلول ها اجازه تقسیم و تکثیر به روشی کنترل نشده را می دهند
سرطان سینه
سرطانی است که در سلول های سینه ایجاد می شود. به طور معمول، سرطان در لوبول ها یا مجاری پستان تشکیل می شود. لوبول ها غده هایی هستند که شیر تولید می کنند و مجاری مسیرهایی هستند که شیر را از غدد به نوک پستان می آورند. سرطان همچنین می تواند در بافت چربی یا بافت همبند فیبری سینه شما رخ دهد. سلول های سرطانی کنترل نشده اغلب به سایر بافت های سالم پستان حمله می کنند و می توانند به غدد لنفاوی زیر بازوها بروند. هنگامی که سرطان وارد غدد لنفاوی می شود، به مسیری برای حرکت به سایر قسمت های بدن دسترسی پیدا می کند .
علائم و نشانه های سرطان سینه
سرطان سینه در مراحل اولیه خود ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند. در بسیاری از موارد، تومور ممکن است خیلی کوچک باشد که قابل احساس نباشد، اما یک ناهنجاری همچنان در ماموگرافی قابل مشاهده است اگر تومور را بتوان احساس کرد، اولین علامت معمولاً یک توده جدید در سینه است که قبلاً وجود نداشت. با این حال، همه توده ها سرطانی نیستند. هر نوع سرطان سینه می تواند علائم مختلفی ایجاد کند. بسیاری از این علائم مشابه هستند، اما برخی می توانند متفاوت باشند .
شایع ترین علائم سرطان سینه عبارتند از :
یک توده سینه یا ضخیم شدن بافت که احساس متفاوتی نسبت به بافت اطراف دارد و جدید است /درد سینه/ پوست قرمز یا بی رنگ و حفره دار روی سینه/ تورم در تمام یا بخشی از سینه /ترشح از نوک پستان غیر از شیر مادر /ترشح خونی از نوک پستان /لایه برداری، پوسته پوسته شدن پوست روی نوک پستان /یک تغییر ناگهانی و غیر قابل توضیح در شکل یا اندازه سینه/ تغییر در ظاهر پوست روی سینه /توده یا تورم زیر بازو/ اگر هر یک از این علائم را دارید، لزوماً به این معنی نیست که سرطان سینه دارید. به عنوان مثال، درد در سینه یا توده سینه می تواند ناشی از یک کیست خوش خیم باشد .
انواع سرطان سینه
انواع مختلفی از سرطان سینه وجود دارد، و آنها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: تهاجمی و غیر تهاجمی سرطان پستان غیر تهاجمی به عنوان سرطان سینه در محل نیز شناخته می شود. در حالی که سرطان تهاجمی از مجاری یا غدد پستان به قسمتهای دیگر پستان گسترش یافته است.
این دو دسته برای توصیف رایج ترین انواع سرطان سینه استفاده می شوند که عبارتند از:
کارسینوم مجرای درجا : یک بیماری غیرتهاجمی است.دراین بیماری سلول های سرطانی به مجاری در سینه شما محدود می شوند و به بافت سینه اطراف حمله نکرده اند .
کارسینوم لوبولار در محل : سرطانی است که در غدد تولید کننده شیر پستان رشد می کند. سلول های سرطانی به بافت اطراف حمله نکرده اند .
کارسینوم مجرای مهاجم : شایع ترین نوع سرطان سینه است. این نوع سرطان سینه از مجاری شیر شما شروع می شود و سپس به بافت مجاور سینه حمله می کند .
کارسینوم لوبولار مهاجم: کارسینوم لوبولار مهاجم ابتدا در لوبول های سینه شما ایجاد می شود و به بافت مجاور حمله می کند .
انواع دیگر سرطان سینه که کمتر شایع هستند عبارتند از: بیماری پاژه نوک پستان. این نوع سرطان سینه از مجاری نوک پستان شروع می شود، اما با رشد آن، شروع به تاثیر بر پوست و آرئول نوک سینه می کند تومور فیلود. این نوع بسیار نادر سرطان سینه در بافت همبند سینه رشد می کند. بیشتر این تومورها خوش خیم هستند، اما برخی سرطانی هستند. آنژیوسارکوم. سرطانی است که روی رگ های خونی یا رگ های لنفاوی سینه رشد می کند .
سرطان سینه التهابی :سرطان سینه التهابی یک نوع سرطان پستان نادر اما تهاجمی است. در این شرایط، سلولها غدد لنفاوی نزدیک سینهها را مسدود میکنند، بنابراین رگهای لنفاوی سینه نمیتوانند به درستی تخلیه شوند به جای ایجاد تومور باعث تورم، قرمزی و احساس گرمای شدید سینه شما می شود. سینه شما ممکن است حفره دار و ضخیم به نظر برسد، مانند پوست پرتقال می تواند بسیار تهاجمی باشد و به سرعت پیشرفت کند. به همین دلیل، مهم است که در صورت مشاهده علائم فوراً با پزشک خود تماس بگیرید
سرطان پستان
پزشکان سرطان سینه را بر اساس اندازه تومور و میزان گسترش آن بهمراحلی تقسیم می کنند. سرطان سینه دارای پنج مرحله است. مردان نیز مانند زنان دارای بافت سینه هستند. مردان نیز ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند، اما بسیار نادرتر است. سرطان سینه در مردان سیاه پوست 70 برابر کمتر از زنان سیاه پوست است. این در مردان سفیدپوست 100 برابر کمتر از زنان سفیدپوست است. گفته می شود، سرطان سینه مردان به همان اندازه سرطان سینه ای است که زنان به آن مبتلا می شوند. همچنین علائم مشابهی دارد .
میزان بقای سرطان پستان بر اساس عوامل بسیاری متفاوت است. دو مورد از مهمترین عوامل، نوع سرطان شما و مرحله سرطان در زمان تشخیص است .عوامل دیگری که ممکن است نقش داشته باشند عبارتند از: سن شما/ جنسیت شما /نژاد شما/ سرعت رشد سرطان
درمان سرطان سینه
مرحله سرطان سینه شما، میزان تهاجم آن در صورت وجود و میزان بزرگی تومور، همه نقش مهمی در تعیین نوع درمانی شما دارند. برای شروع، پزشک اندازه، مرحله و درجه سرطان شما را تعیین می کند. درجه سرطان شما میزان احتمال رشد و گسترش آن را توصیف می کند. پس از آن، می توانید در مورد گزینه های درمانی خود صحبت کنید. جراحی رایج ترین درمان سرطان سینه است. بسیاری از افراد درمان های اضافی مانند شیمی درمانی، درمان هدفمند، پرتودرمانی یا هورمون درمانی دارند.
عمل جراحی انواع مختلفی از جراحی ممکن است برای برداشتن سرطان سینه استفاده شود، از جمله :
لامپکتومی:در این روش تومور و برخی از بافت های اطراف آن برداشته می شود و بقیه پستان دست نخورده باقی می ماند .
ماستکتومی: در این روش، جراح کل سینه را برمی دارد. در ماستکتومی دوبل، هر دو سینه را برمی دارند. بیوپسی گره نگهبان: این جراحی تعدادی از غدد لنفاوی را که از تومور زهکشی دریافت می کنند، خارج می کند .
تشریح غدد لنفاوی زیر بغل:اگر غدد لنفاوی برداشته شده در طول بیوپسی غدد نگهبان حاوی سلول های سرطانی باشد، پزشک ممکن است غدد لنفاوی اضافی را خارج کند .
ماستکتومی پروفیلاکتیک مقابل:حتی اگر سرطان سینه فقط در یک پستان وجود داشته باشد، برخی افراد ترجیح می دهند ماستکتومی پروفیلاکتیک مقابل را انجام دهند. این جراحی سینه سالم شما را برمی دارد تا خطر ابتلای مجدد به سرطان سینه را کاهش دهد.
پرتو درمانی :پرتوهای پرقدرت برای هدف قرار دادن و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. اکثر پرتودرمانی ها از پرتوهای خارجی استفاده می کنند. این نوع پرتودرمانی براکی تراپی نامیده می شود. برای انجام براکی تراپی، جراحان دانه های رادیواکتیو یا گلوله ها را در داخل بدن در نزدیکی محل تومور قرار می دهند. دانه ها برای مدت کوتاهی در آنجا می مانند و سلول های سرطانی را از بین می برند .
شیمی درمانی: شیمی درمانی یک درمان دارویی است که برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود. برخی از افراد ممکن است به تنهایی تحت شیمی درمانی قرار گیرند، اما این نوع درمان اغلب همراه با سایر درمان ها، به ویژه جراحی استفاده می شود.شیمی درمانی عوارض جانبی ناخواسته زیادی دارد، .
هورمون درمانی: اگر نوع سرطان سینه شما به هورمون ها حساس است، ممکن است پزشک هورمون درمانی را برای شما شروع کند. استروژن و پروژسترون، دو هورمون زنانه، می توانند رشد تومورهای سرطان سینه را تحریک کنند. هورمون درمانی با مسدود کردن تولید این هورمون ها در بدن یا مسدود کردن گیرنده های هورمونی روی سلول های سرطانی عمل می کند. این عمل می تواند به کاهش و احتمالاً توقف رشد سرطان شما کمک کند .
داروهای اضافی درمان های خاصی برای حمله به بی نظمی ها یا جهش های خاص در سلول های سرطانی طراحی شده اند. به عنوان مثال، هرسپتین (تراستوزوماب) می تواند تولید پروتئین در بدن شما را مسدود کند به رشد سلول های سرطان سینه کمک می کند، بنابراین مصرف دارویی برای کند کردن تولید این پروتئین ممکن است به کند کردن رشد سرطان کمک کند
مراقبت از سرطان سینه اگر یک توده یا لکه غیرمعمول در سینه خود تشخیص دادید یا علائم دیگری از سرطان سینه دارید، با پزشک خود وقت ملاقات بگیرید. این احتمال وجود دارد که سرطان سینه نباشد. به عنوان مثال، بسیاری از دلایل بالقوه دیگر برای توده های سینه وجود دارد. اما اگر مشخص شد که مشکل شما سرطان است، به خاطر داشته باشید که درمان زودهنگام کلید اصلی است. سرطان سینه در مراحل اولیه اغلب قابل درمان است اگر به سرعت پیدا شود. هر چه سرطان سینه طولانیتر رشد کند، درمان دشوارتر میشود. اگر قبلاً تشخیص سرطان سینه را دریافت کردهاید، به خاطر داشته باشید که درمانهای سرطان و همچنین نتایج بهبود مییابند. بنابراین برنامه درمانی خود را دنبال کنید و سعی کنید مثبت بمانید
عوامل خطر سرطان سینه
چندین عامل خطر وجود دارد که شانس ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. با این حال، داشتن هر یک از اینها به این معنی نیست که شما قطعاً به این بیماری مبتلا خواهید شد. برخی از عوامل خطر را نمی توان اجتناب کرد، مانند سابقه خانوادگی. شما می توانید سایر عوامل خطر مانند سیگار کشیدن را تغییر دهید. عوامل خطر سرطان سینه عبارتند از :
سن:خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن افزایش می یابد. بیشتر سرطان های تهاجمی سینه در زنان بالای 55 سال دیده می شود.
نوشیدن الکل: اختلال مصرف الکل خطر را افزایش می دهد.
داشتن بافت سینه متراکم: بافت متراکم سینه خواندن ماموگرافی را سخت می کند. همچنین خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد .
جنسیت: زنان سفیدپوست 100 برابر بیشتر از مردان سفیدپوست در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند و زنان سیاه پوست 70 برابر بیشتر از مردان سیاه پوست در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند .
ژن ها: افرادی که دارای جهش های ژن هستند، نسبت به افرادی که ندارند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند. سایر جهش های ژنی نیز ممکن است بر خطر شما تأثیر بگذارد .
قاعدگی زودرس: اگر اولین قاعدگی خود را قبل از 12 سالگی داشته اید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می یابد .
زایمان در سنین بالاتر:افرادی که اولین فرزند خود را بعد از 35 سالگی به دنیا می آورند، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند .
هورمون درمانی :افرادی که پس از یائسگی داروهای استروژن و پروژسترون را برای کمک به کاهش علائم یائسگی خود مصرف کرده و یا مصرف می کنند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند .
ریسک ارثی :اگر یکی از اقوام نزدیک زن مبتلا به سرطان سینه باشد، خطر ابتلا به آن افزایش می یابد. این شامل مادر، مادربزرگ، خواهر یا دختر شما می شود. اگر سابقه خانوادگی سرطان سینه نداشته باشید، همچنان می توانید به سرطان سینه مبتلا شوید. در واقع، اکثر افرادی که به آن مبتلا می شوند، هیچ سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را ندارند .
شروع یائسگی دیررس: افرادی که بعد از 55 سالگی یائسگی را شروع می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند .
هرگز باردارنبودن : احتمال ابتلا به سرطان سینه در افرادی که هرگز باردار نشده اند یا بارداری را تا پایان انجام نداده اند بیشتر است .
سرطان سینه قبلی: اگر سرطان سینه در یک پستان داشته اید، خطر ابتلا به سرطان سینه در سینه دیگر یا در ناحیه دیگری از سینه قبلاً آسیب دیده در شما افزایش می یابد.
پیشگیری از سرطان سینه :
عوامل سبک زندگی: می تواند بر خطر ابتلا به سرطان سینه تأثیر بگذارد. حفظ یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی و انجام ورزش منظم تا حد امکان می تواند به کاهش وزن و کاهش خطر کمک کند. سوء مصرف الکل نیز خطر ابتلا را افزایش می دهد. این می تواند نوشیدن بیش از دو نوشیدنی در روز یا پرنوشی باشد
غربالگری سرطان سینه: انجام منظم ماموگرافی ممکن است از سرطان سینه جلوگیری نکند، اما می تواند به کاهش احتمال ناشناخته ماندن آن کمک کند.در زنان 40 تا 49 ساله ماموگرافی سالانه توصیه نمی شود، اما ترجیحات خود را با پزشک خود در میان بگذارید. در زنان 50 تا 74 ساله انجام ماموگرافی یک سال در میان توصیه می شود. زنان 75 سال و بالاترماموگرافی توصیه نمی شود. توصیه های خاص برای ماموگرافی برای همه متفاوت است، بنابراین با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا باید به طور منظم ماموگرافی انجام دهید یا خیر.