رژیم غذایی و تغذیه برای بزرگسالان مبتلا به بیماری مزمن کلیوی پیشرفته :
کلیه های سالم نمک ها و مواد معدنی موجود در خون را متعادل می کنند .
هنگامی که کلیه ها به بیماری های مزمن کلیوی (CKD) دچارهستند نمی توانند خون شما را آنطور که باید فیلتر کنند. آنچه میخورید و مینوشید میتواند به کلیههای شما کمک کند تا تعادل سالمی از املاح و مواد معدنی را در بدن شما حفظ کنند و به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.
خوردن غذاهای مناسب و پرهیز از غذاهای سرشار از سدیم، پتاسیم و فسفر از بروز برخی از مشکلات سلامتی ناشی از بیماری مزمن کلیه جلوگیری کرده یا آن را به تاخیرمیندازد .
غذاها و نوشیدنی هایی که می خورید و می نوشید به بدن شما انرژی می دهد.
انرژی با کالری اندازه گیری می شود. اگر کالری کمتری نسبت به مصرف بدنتان مصرف کنید ممکن است وزن کم کنید .کاهش وزن بیش از حد می تواند شما را بیمارتر کند.
افراد مبتلا به CKD)) ممکن است از خوردن غذا اجتناب کنند زیرا احساس گرسنگی نمی کنند یا به دلیل اینکه طعم غذاها یا نوشیدنی ها یکسان نیست.
اگر متوجه شدید که تمایلی به غذا خوردن ندارید، با یک متخصص تغذیه یا متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید تا مطمئن شوید که کالری کافی دریافت می کنید و این کالری ها از منابع مغذی هستند.
متخصصان مراقبت های بهداشتی توصیه می کنند که افراد مبتلا به (CKD) مقادیر متوسطی پروتئین مصرف کنند.
پروتئین به ساخت و حفظ عضلات، استخوان پوست، بافت همبند، اندام های داخلی و خون کمک می کند. پروتئین به مبارزه با بیماری ها و بهبود زخم ها کمک می کند همانطور که بدن شما از پروتئین استفاده می کند، پروتئین به مواد زائد تجزیه می شود که کلیه های شما باید آن را از خون خارج کنند . با این حال پروتئین بسیار کم ممکن است منجر به سوء تغذیه شود.
پروتئین هم در غذاهای حیوانی و هم در غذاهای گیاهی یافت می شود. پروتئین حیوانی حاوی مواد مغذی ضروری تری است که بدن به آن نیاز دارد
چربی به بدن شما انرژی می دهد، به کنترل سطح کلسترول و فشار خون کمک می کند و به جذب ویتامین ها در بدن کمک می کند. چربی همچنین مواد مغذی ضروری را فراهم می کند و بخش مهمی از یک برنامه غذایی سالم است. همه افراد در رژیم غذایی خود به مقداری چربی نیاز دارند، اما چربی بیش از حد یا انواع نامناسب چربی ممکن است باعث تجمع در عروق خونی، قلب و کلیه شود. افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه در معرض خطر بیشتری برای بیماری قلبی هستند و باید میزان چربی مصرفی خود را محدود کنند.
چربیهای تک غیراشباع و چربیهای چندغیراشباع موجود در غذاهایی مانند روغن کانولا، روغن ذرت، روغن بادام زمینی و روغن گلرنگ جایگزینهای سالمی برای چربی های اشباع شده و چربی های ترانس (که می توانند سطح کلسترول را افزایش داده و رگ های خونی را مسدود کنند)هستند. چربی های اشباع شده که در محصولات
حیوانی مانند گوشت قرمز، مرغ و کره یافت می شوند، معمولا در دمای اتاق جامد هستند.چربی های ترانس اغلب در محصولات پخته شده و غذاهای سرخ شده و همچنین در روغن های گیاهی هیدروژنه مانند مارگارین و شورتنینگ سبزیجات ،چربیهای اشباع شده و چربیهای ترانس هستند.
شما می توانید با جایگزین کردن چربی های اشباع شده و چربی های ترانس در رژیم غذایی خود با چربی های تک غیراشباع و چند غیراشباع سالم از سلامت قلب خود محافظت کنید و شانس ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهید .
این غداهارو کمتر بخورید :
چربی های اشباع شده :
کره / گوشت خوک/ گوشت قرمز/
چربی های ترانس :
محصولات پخته تجاری مانند کلوچه و کیک و دونات/سیب زمینی سرخ کرده /روغن های گیاهی هیدروژنه / مارگارین
این غذاهارو بیشتر بخورید :
چربی های تک غیر اشباع و چند غیر اشباع:
روغن کانولا /آجیل و خشکبار/ بلغور جو دوسر/ روغن زیتون / ماهی سالمون/روغن کنجد
سدیم
سدیم یک ماده معدنی موجود در نمک است که به کنترل میزان مایعات در بدن شما کمک می کند . سدیم بیش از حدباعث می شود خون مایعات را حفظ کند یا در خود نگه دارد که می تواند باعث ایجاد پیوند خارجی فشار خون و تورم شود و بر کلیه ها و قلب شما فشار وارد کند .سازمان غذا و داروی توصیه می کند که بزرگسالان مصرف سدیم خود را به حداکثر 2300 میلی گرم در روز محدود کنند.بیشتر سدیمی که مصرف می کنند از غذاهای فرآوری شده تامین می شود. میزان سدیم موجود در غذاها و نوشیدنی ها را می توان در برچسب اطلاعات تغذیه محصول یافت. غذاهای کنسرو شده، برخی از غذاهای منجمد و بیشتر گوشت های فرآوری شده حاوی مقادیر زیادی نمک هستند.غذاهای میان وعده مانند چیپس و کراکر نیز سرشار از نمک هستند. نمک سفره، برخی ادویه ها و برخی سس ها مانند سس سویا و تریاکی سرشار از سدیم هستند.
از ابتدا به جای نمک از ادویه جات، گیاهان چاشنی های بدون نمک استفاده کنید استفاده از چاشنی های جایگزین، مانند آب لیمو و سس فلفل تند
فسفر
کلیه های آسیب دیده قادر به حذف فسفر از خون و همچنین کلیه های سالم نیستند. فسفر می تواند در خون افراد مبتلا به (CKD)انباشته شود. فسفر بیش از حد می تواند استخوان های شما را ضعیف کند. فسفر به طور طبیعی در غذاهای غنی از پروتئین یافت می شود فسفر همچنین به بسیاری از غذاهای فرآوری شده، نوشیدنی های طعم دار و برخی از گوشت ها اضافه می شود.